Ağız Sağlığı Hakkında Bilinen 4 Yanlış
İnternet erişimi kolay ve sınırsız bilgiye sahip sanal bir ortamdır. Konuda uzman olmayan birçok insanın fikrini ve deneyemini paylaşabileceği bir ortam fakat bazı tecrübeler her insanda aynı sonucu ortaya koymayabilir. Bize çok sık sorulan 4 yanlış bilgiyi aşağıda topladık. Sizinde sorularınız varsadoktortakvimi profilimizden veya Perili Dişler Kliniği adlı sitemizin iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.
1 - Şeker Dişleri Çürütür
Bu aslında dolaylı yoldan doğru bir bilgi ama açıklanması gerektiğini düşündük. Sert şekerler dişlerin koruma kalkanı olan mineyi kırarak çürük oluşturan bakterilere zemin hazırlamakta en iyi gıdadır. İçeriğinde bulunan renklendirici ve diğer asit içerikli kimyasallar dişleri hassaslaştırıp çürüğe yatkın bir ağıza sahip olunmasını sağlar.
Ayrıca yumuşak jel kıvamındaki şekerler arayüz olarak adlandırdığımız diş aralıklarına yerleşip bakteri üretimine yol açıyor. Bu formdaki şekerler fırçalama ile bile zor çıkartılabilir gıdalardandır.Çok hızlı şekilde bakteri üretimi sağlar, süt dişleri daimi dişlerden boyut olarak daha küçük olduğu için kısa sürede diş yüzeyinin tamamının çürüme ihtimali çok yüksektir.
Sağlıklı dişe zarar verdiği gibi tedavi görmüş(dolgu,kanal,kaplama,yer tutucu) dişlerede yüksek derece zarar verdiğine gelen hastalarımızın anlattıklarıyla tanık olduk.
Sert, yumuşak ve jelibon olarak adlandırılan jel şekerlerin tüketimini önermiyoruz. Bunun yerine sağlıklı, organik besinlere teşvik edilmesini öneriyoruz.
2 - Ağrıyan Dişe Aspirin Koymak Ağrıyı Hafifletir
Emin olabilirsiniz ki ağrı kesiciler kesinlikle bu şekilde tedavi etmiyor. Bunun yanında alkol veya kolonya koymak söylentileri de çok yaygın bir dedikodu ve kesinlikle doğru değil. Tam tersine diş etlerine ve iç yanak bölgesine yanıcı kimyasallar yönlendirir.
Ağrıyan dişin üstüne Aspirin koymak ağrıyı hafifletmez. Ağrı kesici tabletler, bağırsaklardan kan akışına girip vücutta ağrıya neden olan belirli kimyasalların üretimini bloke ederek çalışır. Aspirin ve diğer ağrı kesiciler sadece kan dolaşımına girdiklerinde çalışabilirler, bu yüzden ağrılı dişin yanına Aspirin yerleştirmek işe yarar bir tedavi yöntemi değildir.
3 - Süt Dişler, Daimi(Yetişkin) Dişler Çıkacağı İçin Önemli Değildir
Sanırım en çok duyduğumuz ve en yanlış olan bilgi bu. Ebeveynler süt dişlerin düşeceğini düşünüp daimi dişler kadar önemsememektedir. Bu çok yanlış.
Süt dişler, daimi dişler için yer tutma görevi üstlenmektedir. İlk daimi diş çıktığında yaklaşık 2-3 sene süt dişler ile aynı ağızda kalmaktadır. Bu demektir ki süt dişlerinin herhangi birinde bulunan çürük daimi dişe geçebilir. Daimi dişlerin tedavisi süt dişlerine göre daha uzun bir süreçtir ve çocuğunuzun ömür boyu kullanacağı diş demektir. Pediatrik Diş Hekimi(Çocuk Diş Doktoru) çocukların daimi dişlerinin sağlıklı olması için süt dişlerine uygulanabilecek uzmanlık eğitim geçmişine sahiptir.
Çocuğunuz ömür boyu sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olmasını istiyorsanız kesinlikle süt dişlerini önemsemelisiniz.
4 - Kaplama Tedavisi Yapılan Diş Alttan Çürümez
Son zamanlarda çok duyduğumuz bir söylenti. Kaplama altında boşluk olabilir bu dişin yapısal bir çeşitlilik özelliğidir. Diş Kronları diş eti çizgisinin üstünde hasar görmüş dişlere uygulanır. Bundan dolayı dişin görünen yüzeyin çoğunluğu kaplıdır. Bu, insanların çoğunlukla kaplandığı için çürüklere karşı korunuyor olduğu düşüncesine kapılmasına yol açar. Bu patentli bir şekilde yanlıştır. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sağlanmazsa çürüklere zemin yaratılabilir.